Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

3η ενότητα -μετάφραση ασκήσεις



ΕΝΟΤΗΤΑ 3     ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Οι Αθηναίοι, όπως και αυτοί που κατοικούν στις άλλες πόλεις, ασκούν πολλά επαγγέλματα στη ζωή τους, για να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα : ο Ναυσικύδης, που ήταν ιδιοκτήτης πλοίου, μεριμνούσε για τη συντήρηση του εαυτού του και των δικών του, και το ίδιο ακριβώς έκαναν ο Ξένων ο έμπορος και ο Ξενοκλής ο μικροπωλητής. Ο Πολύζηλος συντηρούσε τον εαυτό του και τους οικιακούς δούλους ( του ) από την παρασκευή κριθάλευρου, και επιπλέον πολλές φορές πρόσφερε δημόσια υπηρεσία με δικά του χρήματα στην πόλη. Ο Γλαύκων από το δήμο του Χολαργού ήταν γεωργός και έτρεφε βόδια και ο Δημέας διατρεφόταν από την τέχνη της κατασκευής χλαμύδων, και οι περισσότεροι από τους Μεγαρείς από την τέχνη της κατασκευής εξωμίδων. Πολλοί από τους πολίτες μάθαιναν κάποια τέχνη, όπως ( την τέχνη ) των μαρμαράδων, των κεραμέων, των μαραγκών, των τσαγκάρηδων, και εξασφάλιζαν πάρα πολλά αναγκαία για τη ζωή.

Ασκήσεις

1.Να τονίσετε τις λέξεις: κηπος, δειπνον, οἰκος, πολις, ἐμπορος, διδασκαλος, δωρων, τομος, κωμαι.

2.Να δηλώσετε τι μέρος του λόγου είναι οι παρακάτω λέξεις του κειμένου: πόλεις, ἐπιτηδεύουσι, ἔμπορος, τά,  ἐποίουν, ἔτρεφε, τέχνην, πολλάκις, πλεῖστοι, ἀπό, οἱ,καί.

3.Να κατατάξετε τις παρακάτω λέξεις σε απλές και σύνθετες: πόλεις, ναύκληρος, τροφήν, χλαμυδουργίας, σκυτοτόμων, βίος, διετρέφετο, κάπηλος, ἐξωμιδοποιίας, λιθοξόων, τέχνην.

4. Να αντιστοιχίσετε τις νεοελληνικές λέξεις της στήλης Α με τις αρχαίες λέξεις της στήλης Β με τις οποίες σχετίζονται ετυμολογικά.

                              Α
                             Β
1.κεραμίδι
α. βοῦς
2. απολίθωμα
β. ποιέω-ῶ
3.ποιητής
γ.τέμνω
4.τμήμα
δ.κεραμεύς
5.βοδινό
ε.λίθος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου