Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

παραδείγματα προλόγων -επιλόγων



ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
1.Αναφερόμαστε στα δεδομένα του θέματος και αποδεχόμαστε τη θέση που διατυπώνεται.
Παράδειγμα: Στις μέρες μας είναι απαραίτητη η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας γι ΄ αυτό και ολοένα και περισσότεροι νέοι φροντίζουν να αποκτήσουν κάποιο  ξενόγλωσσο πτυχίο. Δεν πρόκειται για μια ακόμη μόδα της εποχής αλλά για μια πραγματική ανάγκη, καθώς οι σύγχρονες συνθήκες ζωής την επιβάλουν για πολλούς λόγους.
2.  Αναφερόμαστε στα δεδομένα του θέματος αλλά υποστηρίζουμε μια διαφορετική θέση από αυτή που διατυπώνεται.
Παράδειγμα: Σήμερα ακούγονται πολλές φωνές για τον κίνδυνο που διατρέχει η ελληνική γλώσσα από την κυριαρχία της αγγλικής. Είναι γεγονός ότι οι ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα η αγγλική γνωρίζουν μεγάλη διάδοση και ασκούν τεράστια επίδραση σε όλες τις γλώσσες του κόσμου , όπως και στην ελληνική.  Σ΄ αυτό συντελεί ιδιαίτερα η τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας που διαδίδουν την αγγλική σε όλο τον κόσμο. Ο  κίνδυνος όμως για αλλοίωση και φθορά της γλώσσας μας από την επίδραση  μιας άλλης γλώσσας δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο, καθώς και στο παρελθόν η γλώσσα μας δέχτηκε την επίδραση πολλών γλωσσών αλλά κατάφερε να τις αφομοιώσει και να επιβιώσει αναλλοίωτη.
3.Αναφερόμαστε στην ευρύτερη θεματική ενότητα στην οποία ανήκει το βασικό ζητούμενο του θέματος.
Παράδειγμα:  Ο ρατσισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας που καταστρέφει την κοινωνική συνοχή και διαταράσσει την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελών μιας κοινωνίας. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να δραστηριοποιηθούμε για τον περιορισμό αυτών των φαινομένων.
4.Ορίζουμε την κεντρική έννοια του θέματος. Παρουσιάζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ή  τα είδη ή τις μορφές με τα οποία εμφανίζεται.
Παράδειγμα: Ο ρατσισμός είναι η αντίληψη που υποστηρίζει τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε ανώτερους και κατώτερους, με βάση φυλετικά , εθνικά, θρησκευτικά, κοινωνικά ή άλλα κριτήρια. Η εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο ιδιαίτερα επιβλαβές για την αρμονική λειτουργία και την πρόοδο της κοινωνίας.
5.Τονίζουμε τη σημασία του θέματος για τη σύγχρονη πραγματικότητα ή για τη ζωή του ανθρώπου γενικά.
Παράδειγμα: Στην εποχή μας ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Παρατηρείται το φαινόμενο της αλλαγής επαγγέλματος, ειδικότητας ακόμα και της μετανάστευσης προς αναζήτηση εργασίας. Οι συνέπειες τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία γενικότερα είναι πολύ σοβαρές και διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή και πρόοδο. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας είναι επιβεβλημένη για την εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας.
6.Απαντάμε σύντομα και γενικά στα ζητούμενα του θέματος.
Παράδειγμα: Η Ελλάδα έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό και θαυμασμό για το ένδοξο παρελθόν της. Είναι μια χώρα με σπουδαία ιστορία και με πολιτισμό, ο οποίος αποτέλεσε κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και η σύγχρονη Ελλάδα, όμως, είναι μια χώρα με σημαντικές δυνατότητες αλλά και με ικανού ανθρώπους. Διακρίνεται για τον τουρισμό, τον σύγχρονο πολιτισμό, την πολυπολιτισμικότητά της, την ναυτιλία, την αγροτική ανάπτυξη και τις διακρίσεις της σε πολλούς επιστημονικούς τομείς.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
1.Ανακεφαλαίωση
Επομένως διαπιστώνουμε πως η  σύγχρονη Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές δυνατότητες. Αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα του πολιτισμού. Έχει πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και αποτελεί μέλος της Ε.Ε. Τέλος αναπτύσσει έντονη οικονομική δραστηριότητα στους τομείς της ναυτιλίας και της γεωργίας, αλλά και γνωρίζει συνεχώς διακρίσεις σε πολλά επιστημονικά πεδία.
2 Συμπέρασμα
Επομένως διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές δυνατότητες τόσο στον τομέα του πολιτισμού, όσο και στον οικονομικό τομέα. Δεν έχει να παρουσιάσει μόνο τα επιτεύγματα των προγόνων της αλλά και έναν αξιόλογο πολιτισμό.
3. Πρόταση
Επομένως διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές δυνατότητες. Θα ήταν σκόπιμο οι σύγχρονοι Έλληνες να φροντίσουν για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη αυτών των τομέων, ώστε να παρουσιάσουν τα δικά τους επιτεύγματα και να μη στηρίζονται αποκλειστικά στα κατορθώματα και τη φήμη των προγόνων τους.
4. Ευχή
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας να ενισχυθεί με περισσότερους εθελοντές και με την οικονομική συνδρομή των συμπολιτών μας αλλά και των κρατικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου