Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

7η ENOTHTA



ΕΝΟΤΗΤΑ 7       Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΟΡΔΙΟΥ ΔΕΣΜΟΥ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ο Αλέξανδρος, όταν έφτασε στο Γόρδιον, τον πιάνει επιθυμία έντονη να δει την άμαξα του Γορδίου και το δεσμό του ζυγού της άμαξας. Και μάλιστα μεταξύ άλλων λεγόταν και αυτό για την άμαξα, ότι δηλαδή όποιος λύσει το δεσμό του ζυγού της άμαξας, αυτός ήταν ορισμένο από την μοίρα να εξουσιάσει την Ασία. Και ήταν ο δεσμός από φλούδα κρανιάς και αυτού ( του δεσμού ) ούτε το τέλος ούτε η αρχή διακρινόταν. Και ο Αλέξανδρος, επειδή αδυνατούσε να βρει τη λύση του δεσμού, δεν ήθελε όμως να τον αφήσει και άλυτο, ( γιατί φοβόταν ), μήπως αυτό προκαλέσει κάποια αναταραχή στο πλήθος, αφού χτύπησε με το ξίφος έκοψε το δεσμό και είπε ότι λύθηκε. Απομακρύνθηκε λοιπόν από την άμαξα και ο ίδιος και οι σύντροφοί του με την ιδέα ότι ο χρησμός για τη λύση του δεσμού είχε εκπληρωθεί. Και πράγματι τη νύχτα εκείνη και βροντές και λάμψη από τον ουρανό έδωσαν σημείο επιδοκιμασίας · και εξαιτίας αυτών ο Αλέξανδρος την επόμενη μέρα πρόσφερε θυσίες στους θεούς που του φανέρωσαν τα σημάδια και τον τρόπο της λύσης του δεσμού.

AΣΚΗΣΕΙΣ
1.Να εντοπίσετε τα ουσιαστικά α΄κλίσης του κειμένου και να γράψετε τις πλάγιες πτώσεις τους και στους δύο αριθμούς.(Στο τετράδιο)

2. Να αναγνωρίσετε τα παρακάτω ουσιαστικά  της β΄κλίσης( πτώση, αριθμός):
  πόθος, ζυγοῦ, τόν δεσμόν, φλοιοῦ, τοῦ δεσμοῦ,  τοῦ λογίου, οὐρανοῦ, θεοῖς, σημεῖα.
3.Να αναγνωρίσετε τα παρακάτω ρήματα (χρόνος , πρόσωπο, αριθμός):
παρῆλθε, λαμβάνει, ἦν, ἤθελε , διέκοψε, ἔθυε.

4.Να εντοπίσετε μέσα στο κείμενο ομόρριζες λέξεις με τις παρακάτω: λαβή,  αμαξάς, ζυγαριά, δεσμώτης, μύθος, λύση, άρχοντας, φανερός, απορία, θέληση, εργάτης, διακοπή, συμβάν,θυσία,ύστερα,φήμη.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ενότητα 6-Η ομορφιά δεν είναι το παν



ΕΝΟΤΗΤΑ 6
Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ένα ελάφι μεγαλόσωμο, την εποχή του καλοκαιριού, επειδή διψούσε, φτάνει κοντά σε κάποια πηγή καθαρή και βαθιά και αφού ήπιε όσο ( νερό ) ήθελε, παρατηρούσε τη μορφή του σώματός του. Και πάρα πολύ επαινούσε τη φύση των κεράτων του, με την ιδέα ότι ήταν στολίδι για όλο το σώμα του. Κατηγορούσε τη λεπτότητα των ποδιών του, επειδή κατά τη γνώμη του δεν μπορούσαν να αντέξουν όλο το βάρος. Και ενώ ασχολούνταν με αυτά, ξαφνικά ακούγεται κοντά γάβγισμα σκυλιών και κυνηγοί. Και ( το ελάφι ) άρχισε να τρέχει ορμητικά, για να ξεφύγει, και, όσο έτρεχε σε ομαλό έδαφος, σωζόταν από την ταχύτητα των ποδιών του. Όταν όμως έπεσε σε πυκνό δάσος και σκεπασμένο με δέντρα, επειδή του μπλέχτηκαν τα κέρατα, παγιδεύτηκε και έμαθε εξ ιδίας πείρας ότι πράγματι ήταν άδικος κριτής των ατομικών του ( χαρακτηριστικών ), επειδή κατηγορούσε αυτά που το έσωζαν, ενώ επαινούσε αυτά που το πρόδωσαν.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ
1.Να βρείτε και να υπογραμμίσετε στο αρχαίο κείμενο όλα τα ρήματα που έχουν υποκείμενό τους το ελάφι.
2.Να γράψετε τη σημασία των παρακάτω λέξεων του κειμένου: εὐμεγέθης,………………………… προσεῖχεν,……………………… ἐπήνει, ……………….  ἔψεγεν,……………………………... κυνῶν,………………………….. κυνηγέται,……………. πλησίον,…………………………… ἐμπλακέντων,………………….. προδόντα……………..
3.Να  σχηματίσετε μία πρόταση για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του λεξιλογικού πίνακα της ενότητας:  πότης,  ποτοποιός, πρόποση, οινοποσία, συμπόσιο, πόσιμος.

4.Να  κλίνετε τα παρακάτω ουσιαστικά της β΄ κλίσης στις πλάγιες πτώσεις(γενική, δοτική , αιτιατική) του ενικού και του πληθυντικού: ἡ ἔλαφος, τό πεδίον, ὁ δρόμος.

5.Να μεταφέρετε τα παρακάτω ρήματα από τον Ενεστώτα στον Μέλλοντα:
ἀκούει………………………   σώζουσι ………………………θεραπεύομεν .…………………... πράττετε ……………………  πείθεις …………………………. κομίζω…………………………. βλάπτεις  …………………….  λήγουσι ………………………  τρέπομεν ………………………